Türkiye'nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, ekonomik ve stratejik açıdan önemlidir"

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, 'Türkiye'nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, sadece çevre açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik açıdan da önemlidir. Özellikle batarya teknolojileri alanında yapılan yatırımlar, Türkiye'nin dünyadaki yerini değiştirecek potansiyele sahiptir' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Gemlik’te Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni’ne katıldı.Konuşmasının başında, geçtiğimiz haftanın Türkiye Yüzyılı vizyonu, Millî Teknoloji Hamlesi açısından adeta hasat bir dönemi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bor madeninin katma değerini, “cevherden mücevhere” anlayışıyla 300 kat artıracak, üretim tesisini hizmete açtıklarını, Türkiye’nin uzaydaki gözü olacak İMECE uydusunu yolcu ettiklerini, TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Merkezi’nin resmî açılışını yaptıklarını hatırlattı.

“Ülkemizin yerli elektrikli lokomotifi E-5000’in ilk hareket testini başarıyla gerçekleştirdik. Donanmamızın amiral gemisi TCG ANADOLU’yu Deniz Kuvvetlerimize gururla teslim ettik” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnsansız Hava araçlarının iniş-kalkış yapabileceği TCG ANADOLU, bu vasfıyla dünyanın ilk SİHA gemisidir. Böylece Ege, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki haklarımızı daha güçlü savunmamızı sağlayacak çok stratejik bir savaş gemisine kavuştuk. Savunma sanayii atılımlarımıza dün bir yenisini daha ekledik. Yeni Altay Tankımızı, testleri yapılmak üzere, Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik.”

“BATARYA TEKNOLOJİLERİ ALANINDAKİ YATIRIMLAR, TÜRKİYE'NİN DÜNYADAKİ YERİNİ DEĞİŞTİRECEK POTANSİYELE SAHİPTİR”

“Türkiye’nin otomobili elektrikli olacak” derken aslında bir vizyon ortaya koyduklarını, otomotiv sektöründe yaşanacak dönüşümü, dünyada yaşanan devrimi öngörerek vizyoner bir adım attıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi elektrikli araçlarla birlikte şarj ve batarya teknolojilerinde de Avrupa’nın üretim üssü yapmayı hedefleyerek yola koyulduklarını ifade etti.

Togg’un, bu vizyonun birinci adımı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu akıllı cihazımızı seri üretime geçirerek, ülkemizin otomotiv sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir geleceğinin tohumlarını serptik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Şarj istasyonları da bu vizyonun bir başka önemli halkasıdır. Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı kapsamında 81 ilde 1.572 şarj istasyonu kurulumuna destek verdik. Ağustos 2022’de 250 adet olan hızlı şarj noktası sayısı 700 adedi aştı, AC şarj istasyonu sayısı ise 3 bine ulaştı. Bu sayılar önümüzdeki dönemde daha da artacak. Türkiye'nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, sadece çevre açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik açıdan da önemlidir. Özellikle batarya teknolojileri alanında yapılan yatırımlar, Türkiye'nin dünyadaki yerini değiştirecek potansiyele sahiptir.”

Hem yerli teknolojileri geliştirerek hem de uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye çekerek, bu alanda söz sahibi olmayı hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bugün Türkiye’nin batarya teknolojilerinde güçlü bir oyuncu olmasını temin edecek, devasa bir yatırımın daha adımını atıyoruz. Togg akıllı cihazlarının bataryalarını üretmek üzere Farasis Enerji ortaklığı ile kurulan Siro, hücre teknolojisinin ülkemizde geliştirilmesini ve üretimini gerçekleştirecektir” dedi.

Siro’nun, Togg Teknoloji Kampüsü’nde batarya modül ve paket seri üretimine zaten başladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında Togg’un ilk akıllı cihazı T-10-X’in seri imalatıyla birlikte Siro’nun üretiminin de hızlandığını ifade etti.

Bugün inşasına başlanan tesisin devreye girmesiyle kampüsün, 2026 yılı itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere, yüksek nikel içerikli batarya modül ve paketleri üreten entegre bir merkez hâline geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak” dedi.